Nadzwyczajne Walne Zebranie Członków kaliskiego Oddziału PTH

We wtorek 9 czerwca 2015 r. w gościnnych progach auli III Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika odbyło się Nadzwyczajne Walne Zebranie Członków kaliskiego Oddziału PTH. Powodem zebrania był wybór delegatów na Walne Zgromadzenie Delegatów mające odbyć się Łodzi w dniach 18-19 września 2015 r.

W tajnych wyborach zebrani zdecydowali, iż PTH Oddział w Kaliszu reprezentować będą: Tadeusz Krokos, Maria Bryś, Tomasz Chlebba, Jarosław Dolat, Grażyna Dziedziak, Maria Jankowska, Anna Narewska, Elżbieta Piszczorowicz-Mondra, Sławomir Przygodzki, Monika Sobczak-Waliś, Leszek Tomczak oraz Elżbieta Wanat.

Nad przebiegiem i prawidłowością wyborów czuwała komisja skrutacyjna w składzie: Adam Jarych, Piotr Grabarz oraz Leszek Ziąbka.

Przybyli na zebranie członkowie Oddziału mogli wysłuchać dwóch ciekawych prelekcji. Wizyty króla Władysława Jagiełły w Kaliszu w świetle zapisów w "Kronikach" Jana Długosza. W 600-lecie urodzin ojca polskiej historiografii i heraldyki przedstawiła Jolanta Delura, dziennikarka kaliskich mediów. Natomiast Rolę muzeów w dokumentowaniu dziejów regionu omówił dr Jarosław Dolat, kustosz Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku.

Dr Jarosław Dolat